Življenjepis


Skladatelj, kitarist in aranžer Timotej Kosovinc (Ljubljana, 1991) se ukvarja z različnimi glasbenimi stili in žanri kot so: klasična glasba, jazz, pop, flamenko,… Sklada za najrazličnejše inštrumente in zasedbe: od solo inštrumentov do velikega simfoničnega orkestra.

Svojo glasbeno pot je začel pri sedmih letih. Pri 10 letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi samostojni kitarski recital pa je izvedel pri 12 letih.

Kasneje se je glasbeno izobraževal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (kjer je prejel Škerjančevo nagrado za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju konservatorija) in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj, kjer je z odliko diplomiral iz kitare v razredu profesorja Alvara Pierrija in kompozicije in teorije glasbe v razredu profesorja Johannesa Kretza. Trenutno podiplomski študij kompozicije nadaljuje pri profesorju Detlevu Müller-Siemensu. Dodatno se je izobraževal pri velikih mojstrih kompozicije in kitare kot so: David Newman, Lalo Schifrin, Michael Jarrell, Beat Furrer, Helmut Lachenmann, Leo Brouwer, Dušan Bogdanović, Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Dale Kavanagh, Graham Devine, Konrad Ragossnig,…

Kot skladatelj, kitarist in interpret svojih lastnih skladb je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Med drugim se ponaša z naslovom zmagovalca evropskega kitarskega tekmovanja »Enrico Mercatali« (Italija), mednarodnega tekmovanja »Guitar Art Summer Fest« (Črna gora) in republiškega tekmovanja »Temsig« (Slovenija).

Kot solist je nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in dirigentom Tomažem Habetom, z Orkestrom slovenske filharmonije in dirigentom Markom Hribernikom in z avstrijskim orkestrom »Philharmonie Marchfeld« in dirigentko Bettino Schmitt na več koncertih v Avstriji.

Uspešno je koncertiral in nastopal kot solist ali član najrazličnejših komornih zasedb, predstavljal in izvajal lastna dela in njegova dela so bila izvedena v okviru festivalov in koncertov mednarodne veljave v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Liechtensteinu, Črni Gori, Srbiji, na Madžarskem, Slovaškem in Hrvaškem.

Že več let uspešno organizira koncerte v Botaničnem vrtu Ljubljana in Rdeči dvorani na Magistratu Ljubljana, ki so postali že tradicionalni.

Sodeloval je pri režiji, snemanju in produciranju umetniških posnetkov in videov svojih skladb in izvedb (videe najdete pod rubriko »Media«).

Od leta 2013 sodeluje kot glasbenik v organizaciji »Live Music Now«, ki je nastala na pobudo svetovno znanega violinista Yehudija Menuhina in katere osnovno vodilo je ponesti živo glasbo vsem ljudem, še posebej tistim, ki jim je živa glasba težko dostopna.

Timotej pravi:

»Poslušalce lahko navdušiš z izjemno tehniko, vrtoglavo virtuoznostjo, s pristno muzikalnostjo, ampak vedno bodo najbolj cenili to, da začneš skozi glasbo govoriti.

Ne želim biti stereotipen tip skladatelja, ki je zaprt v svoji sobi in ga resnično razume le majhen delček glasbene elite ali pa sploh nihče. V svoji glasbi želim govoriti jezik, ki ga lahko razumejo vsi, ki radi poslušajo glasbo in jim glasba nekaj pomeni. Želim, da moja glasba živi, da se izvaja in dotika vseh ljudi – vsakega na svoj način. Čeprav sem po izobrazbi klasičen glasbenik, glasbeni material za svoje skladbe pogosto jemljem tudi iz sveta popularne glasbe in glasbe, ki jo poslušajo širši krogi poslušalstva.

Nisem obremenjen s tem, v katero kategorijo glasbe (jazz, pop, klasika,…) me uvrščajo. Meje med popularno in klasično glasbo so za mene samo namišljene črte, ki v resnici ne obstajajo, v vseh stilih in žanrih glasbe pa obstajajo dobre skladbe in izvajalci.

Nekateri bojo v moji glasbi morda našli samo razvedrilo ali pa polepšan večer po napornem delovnem dnevu, drugi se bojo z njo poistovetili na čustveni ravni in tretji bojo v njej opazovali zapletene kompozicijske strukture in načine obdelave glasbenega materiala – za vse se bo našlo nekaj. Moja največja želja je mojo glasbo deliti z vsemi ljudmi. Samo skupaj z njimi lahko namreč moja glasba resnično zaživi!«

 

»… v njegovih živih in ponotranjenih izvedbah kitara ni samo običajen instrument, ki ga uporablja kot sredstvo za produkcijo tonov, temveč aktiven del njega samega.«

(Radio Ars, Slovenija)

 

»Vsak ton je imel svoje življenje, svojo zgodbo, in se hkrati lepo vključil v širšo zvočno sliko.«

(Radio Ars, Slovenija)

 

»Dovršena tehnika ter izjemen smisel za skladno oblikovanje detajlov sta pripeljala do jasne pripovednosti in poosebljene interpretacije.«

 (glasbena revija Glasna, Slovenija)