Življenjepis


Skladatelj, kitarist in aranžer Timotej Kosovinc (Ljubljana, 1991) se ukvarja z različnimi glasbenimi stili in žanri. Sklada za najrazličnejše inštrumente in zasedbe in je še posebej uspešen na področju koncertne glasbe.

Svojo glasbeno pot je začel pri sedmih letih. Pri 10 letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi samostojni kitarski recital pa je izvedel pri 12 letih.

Kasneje se je glasbeno izobraževal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (kjer je prejel Škerjančevo nagrado za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju konservatorija) in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj, kjer je z odliko diplomiral iz kitare v razredu profesorja Alvara Pierrija, kompozicije in teorije glasbe v razredu profesorjev Johannesa Kretza in Detleva Müller-Siemensa in iz glasbene pedagogike. Za svoje izjemne študijske dosežke je leta 2019 prejel častno nagrado avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje, znanost in raziskovanje (Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung), ki se podeli 50 najboljšim absolventom od približno 16000 absolventov z vseh študijskih smeri iz celotne Avstrije. Trenutno piše doktorsko disertacijo na področju glasbene analitike pri profesorici Dr. Margareti Saary na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj.

Dodatno se je izobraževal pri velikih mojstrih kompozicije in kitare kot so: David Newman, Lalo Schifrin, Michael Jarrell, Beat Furrer, Helmut Lachenmann, Leo Brouwer, Dušan Bogdanović, Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Dale Kavanagh, Graham Devine, Konrad Ragossnig etc.

Kot skladatelj, kitarist in predavatelj je reden gost na pomembnih koncertnih prizoriščih kot so Musikverein (Dunaj, Avstrija), Slovenska filharmonija (Ljubljana, Slovenija) ali Cankarjev Dom (Ljubljana, Slovenija) in na različnih festivalih in poletnih šolah kot so Wien Modern, Intonation Ungarn, Forum Gitarre Wien, Liechtensteiner Gitarrentage, Sonus – delavnica komorne glasbe ali Mednarodni festival kitare Postojna. Svojo glasbo redno izvaja v okviru turnej po Evropi in Kanadi

Vodil je tutorij za solfeggio in imel predavanja o kompoziciji in teoriji glasbe na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj in na Franz Liszt Akademiji za glasbo Budimpešta. Trenutno poučuje kitaro, komorno glasbo in kompozicijo na Glasbeni šoli J. G. Albrechtsberger v Klosterneuburgu (Avstrija).

Je nagrajenec številnih mednarodnih kitarskih in kompozicijskih tekmovanj in natečajev. Med drugim se ponaša z naslovom zmagovalca evropskega kitarskega tekmovanja Enrico Mercatali (Italija), mednarodnega tekmovanja Guitar Art Summer Fest (Črna gora) in republiškega tekmovanja Temsig (Slovenija).

Kot solist je nastopil s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in dirigentom Tomažem Habetom, z Orkestrom slovenske filharmonije in dirigentom Markom Hribernikom in z avstrijskim orkestrom Philharmonie Marchfeld in dirigentko Bettino Schmitt na več koncertih v Avstriji.

Od leta 2013 je član organizacije Live Music Now, ki je nastala na pobudo svetovno znanega violinista Yehudija Menuhina in katere osnovno vodilo je ponesti živo glasbo vsem ljudem, še posebej tistim, ki jim je živa glasba težko dostopna.

Že več let uspešno organizira poletne in zimske koncerte v Ljubljani (v Botaničnem vrtu in Rdeči dvorani na Magistratu), ki so postali tradicionalni.

Sodeloval je pri režiji, snemanju in produciranju umetniških posnetkov in videov svojih skladb in izvedb (videe najdete pod rubriko »Media«).

Sam pravi:

»Poslušalce lahko navdušiš z izjemno tehniko, vrtoglavo virtuoznostjo, s pristno muzikalnostjo, ampak vedno bodo najbolj cenili to, da začneš skozi glasbo govoriti. Nekateri bojo v moji glasbi morda našli samo razvedrilo ali pa polepšan večer po napornem delovnem dnevu, drugi se bojo z njo poistovetili na čustveni ravni in tretji bojo v njej opazovali zapletene kompozicijske strukture in načine obdelave glasbenega materiala – za vse se bo našlo nekaj. Moja največja želja je mojo glasbo deliti z vsemi ljudmi. Samo skupaj z njimi lahko namreč moja glasba resnično zaživi!«

 

»… v njegovih živih in ponotranjenih izvedbah kitara ni samo običajen instrument, ki ga uporablja kot sredstvo za produkcijo tonov, temveč aktiven del njega samega.«

(Radio Ars, Slovenija)

 

»Vsak ton je imel svoje življenje, svojo zgodbo, in se hkrati lepo vključil v širšo zvočno sliko.«

(Radio Ars, Slovenija)

 

»Dovršena tehnika ter izjemen smisel za skladno oblikovanje detajlov sta pripeljala do jasne pripovednosti in poosebljene interpretacije.«

 (glasbena revija Glasna, Slovenija)

 

Timotej Kosovinc is a Thomastik-Infeld Artist and uses Thomastik-Infeld strings.