Življenjepis


Timotej Kosovinc (roj. 1991) je svojo glasbeno pot pričel s sedmimi leti pri prof. Amini Klopčar in kasneje nadaljeval pri prof. Antonu Črnuglju. Pri desetih letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi koncert pa je izvedel pri dvanajstih letih in zaradi svojega prepričljivega nastopa in izjemne tehnične pripravljenosti zablestel tako v očeh profesorjev, kot tudi v očeh širšega občinstva.

Timotej je nagrajenec številnih tekmovanj. Med drugim se ponaša z naslovom zmagovalca evropskega kitarskega tekmovanja Citta di Gorizia Premio Enrico Mercatali (Italija), mednarodnega tekmovanja Guitar Art Summer Fest (Črna gora) in republiškega tekmovanja Slovenije Temsig.

Leta 2010 je za svoje dosežke prejel Škerjančevo nagrado ter kot solist z orkestrom KGBL izvedel Tedescov Koncert v D-duru (op. 99).

Kot eden najboljših kitaristov svoje generacije veliko koncertira v Sloveniji, pa tudi v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Srbiji, Črni gori in Franciji. Poleg solističnega koncertiranja in komponiranja se veliko udejstvuje tudi kot član različnih komornih zasedb.

Od leta 2010 študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) v razredu svetovno priznanega profesorja Alvara Pierrija, dodatno pa se je izobraževal tudi pri velikih kitarskih mojstrih kot so: Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Carlo Domeniconi, Philippe Villa, Graham Devine, Konrad Ragossnig in še mnogi drugi.

V svoji glasbeni karieri se je ukvarjal tudi z drugimi glasbenimi žanri kot so: flamenko, jazz in pop. Ko igra na odru, mu največ pomeni komunikacija z občinstvom. Sam pravi: Poslušalce lahko navdušiš z izjemno tehniko, vrtoglavo virtuoznostjo, s pristno muzikalnostjo, ampak vedno bodo najbolj cenili to, da začneš skozi glasbo govoriti.

Kitarist in skladatelj Timotej Kosovinc je pokazal svojo identiteto; med študijem na Dunaju se je razvil v obe smeri, in kot je videti, to počne naravno in uravnoteženo.

(Delo, Slovenija)

  v njegovih živih in ponotranjenih izvedbah kitara ni samo običajen instrument, ki ga uporablja kot sredstvo za produkcijo tonov, temveč aktiven del njega samega.

(Radio Ars, Slovenija)